Opakowania detaliczne na płody rolne
Odpowiedzieliśmy na najczęściej pojawiające się pytania. Jeśli określonego pytania nie ma na liście, zapraszamy do kontaktu!
Jakie opakowanie jest właściwe z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju?
Nasz proces projektowania zrównoważonego opakowania pozwala na dokonanie opartego na faktach wyboru pomiędzy różnymi projektami opakowań i obejmuje czteroetapowe podejście z wskaźnikami uwzględniającymi: 1. Wpływ materiałów na środowisko 2. Marnowanie żywności 3. Akceptacja rynku 4. Koszty. Liczba i rodzaj stosowanych przez nas wskaźników zależy od danego zapytania biznesowego. Odpowiedź na proste pytanie o wagę lub zawartość surowców wtórnych w określonych opakowaniach będzie wymagała użycia tylko jednego wskaźnika. Natomiast ogólna ocena oraz porównanie całego produktu i systemów opakowaniowych będzie wymagać podejścia opartego na cyklu życia produktu oraz zastosowania szerokiego zakresu wskaźników. Wskaźniki, które stosujemy powszechnie, to: możliwość ograniczenia źródeł, możliwość recyklingu, ślad materiałowy oraz stopień marnowania żywności (ślad węglowy, zużycie wody słodkiej, zużycie energii). Preferowanymi materiałami w naszym modelu są monomateriały (opakowania jednomateriałowe), możliwe do recyklingu tworzywa sztuczne nieulegające biodegradacji (PET, PP i PE) oraz tektura lub masa papierowa pochodzenia biologicznego/odnawialnego. Nie są preferowane biodegradowalne tworzywa sztuczne niepodlegające recyklingowi (PLA, tworzywa na bazie skrobi), ponieważ – na chwilę obecną – są one łatwo mylone przez konsumentów z konwencjonalnymi tworzywami sztucznymi i trafiają do niewłaściwego strumienia odpadów, zanieczyszczając strumienie recyklingu. Należy je wyrzucać razem z odpadami nienadającymi się do recyklingu, a zatem nie jest to rozwiązanie zrównoważone, ponieważ odpady te są natychmiast spalane. Nie zaleca się również stosowania materiałów opakowaniowych wykonanych z materiałów mieszanych, których konsumenci nie będą w stanie automatycznie oddzielić.
Czy istnieją naukowe dowody na to, że opakowania zapobiegają marnowaniu żywności?
Tak! W przypadku płodów rolnych ślad środowiskowy (ekwiwalent CO2 i zużycie wody) produktów pakowanych najczęściej przewyższa marnowanie się żywności wynikające ze strat w łańcuchu dostaw i w handlu detalicznym. Dotyczy to nie tylko ogórków w plastikowych rękawach na miarę (chyba że są to ogórki regionalne), lecz większości płodów rolnych. Istnieją wyjątki, zwłaszcza gdy stosunek ilości żywności do opakowania jest niski, jak np. w przypadku produktów takich jak szpinak, gdzie wpływ pakowania nie przewyższa skutków strat w szpinaku niepakowanym. Nawet z punktu widzenia samej tylko powierzchni sklepowej produkty te najlepiej sprzedawać luzem, ale za ważniejsze dla społeczeństwa mogą być uważane inne czynniki – takie jak higiena, łatwość transportu, porcjowanie i branding – które sprawiają, że detaliści decydują się na sprzedaż produktów w opakowaniach.
Czy opakowanie może kiedykolwiek być w 100% zrównoważone?
Czy opakowanie może kiedykolwiek być w 100% zrównoważone? Żadne opakowanie nie jest w pełni zrównoważone, ponieważ jego produkcja wymaga zużycia energii i powoduje powstawanie odpadów. Projektanci mogą jednak zwiększyć stopień zrównoważenia opakowania, uwzględniając wpływ na środowisko podczas produkcji, użytkowania i utylizacji, a jednocześnie zapewniając optymalną ochronę produktu. Główny problem wynika z nadmiernego pakowania, co jest kosztowne dla producentów i irytujące dla konsumentów. Jednak podstawową funkcją opakowań jest zapobieganie marnowaniu żywności w łańcuchu dostaw. Musimy zachować równowagę między niewystarczającym a nadmiernym pakowaniem. Należy unikać niedostatecznego pakowania, aby zapobiegać marnowaniu żywności, ale również pakowania nadmiernego, aby uniknąć kosztów i nie wprowadzać konsumentów w błąd. Dlatego po opracowaniu optymalnego projektu opakowania konieczna jest przejrzysta i odpowiedzialna komunikacja z konsumentami. Chodzi o znalezienie innowacyjnego punktu równowagi pomiędzy potrzebami konsumentów a wpływem na środowisko i możliwościami technicznymi, wspartej przejrzystą i odpowiedzialną komunikacją z konsumentem. Wybór materiału zależy od rodzaju produktu, sposobu jego przechowywania, wydawania, ogrzewania lub chłodzenia, transportu, ekspozycji w sklepach, użytkowania przez konsumentów oraz utylizacji.
Czym jest recykling?
Recykling materiałów jest zdefiniowany w normach europejskich EN 13430 i EN 16848 (przyjętych w oparciu o normę ISO 18604) jako ponowne przetworzenie zużytego materiału produktu na nowy produkt. Jest to proces, w którym tworzywa sztuczne, które po zużyciu można zebrać, posortować i ponownie przetworzyć na nowe produkty, nazywany jest recyklingiem mechanicznym. Inną opcją jest recykling chemiczny, w ramach którego materiały są rozkładane na monomery, które można ponownie wykorzystać do produkcji polimeru.
Czym jest biodegradacja?
Proces, w którym produkt może zostać rozłożony przez mikroorganizmy (bakterie lub grzyby) na wodę, naturalnie występujące gazy, takie jak dwutlenek węgla (CO2) i metan (CH4), oraz biomasę. Biodegradowalność zależy w dużym stopniu od warunków środowiskowych: temperatury, obecności mikroorganizmów, tlenu i wody. Podatność na biodegradację oraz szybkość rozkładu produktu wykonanego z ulegającego biodegradacji tworzywa sztucznego mogą być różne w glebie, na glebie, w klimacie wilgotnym lub suchym, w wodach powierzchniowych, morskich lub w systemach stworzonych przez człowieka, takich jak kompost domowy, kompost przemysłowy lub fermentacja beztlenowa.
Czym jest kompostowanie?
Materiały kompostowalne to materiały, które ulegają rozkładowi w warunkach kompostowania. W kompostownikach przydomowych panują warunki o znacznie niższych i mniej stabilnych temperaturach niż w kompostownikach przemysłowych. Nie istnieje norma CEN dotycząca tworzyw sztucznych nadających się do kompostowania przydomowego, ale kilka krajów opracowało i stosuje krajowe normy dotyczące testowania i certyfikowania materiałów nadających się do takiego kompostowania. Warunki kompostowania przemysłowego wymagają podwyższonej temperatury (55-60°C) w połączeniu z wysoką wilgotnością względną i obecnością tlenu, i są nawet bardziej optymalne niż inne warunki biodegradacji, jakie panują na co dzień: w glebie, wodach powierzchniowych i morskich. Za dobry miernik kompostowalności przemysłowej materiałów opakowaniowych uważana jest zgodność z normą EN13432.
Zrównoważony rozwój
Ogólnoświatowe rozwiązania strategiczne
Pionierstwo
Rzetelność i etyka
Długoterminowa współpraca
Praca zespołowa
Innowacja oparta na zasadzie #Rethink
Pełna obsługa logistyczna
Niezależne doradztwo
Wgląd w innowacje
Bliskie relacje z klientem
Szeroka oferta
"*" wskazuje pola wymagane
Te pliki cookie są wykorzystywane do optymalizacji wydajności i funkcji naszej witryny. Pliki te nie są niezbędne do przeglądania witryny, możliwe jest jednak, że bez nich niektóre elementy witryny nie będą działać prawidłowo.
Te pliki cookie gromadzą dane wykorzystywane przez nas do poznania sposobów, w jakie nasza strona jest używana i postrzegana. Te pliki cookie pomagają nam również w optymalizacji witryny w celu zapewnienia użytkownikom możliwie najlepszych wrażeń.
Te pliki cookie umożliwiają sieciom reklamowym monitorowanie zachowania użytkownika w sieci, dzięki czemu mogą one wyświetlać mu odpowiednie reklamy w oparciu o jego zainteresowania i zachowanie online. Pliki te zapobiegają również wielokrotnemu wyświetlaniu użytkownikowi tych samych reklam..